გავითეთროთ კბილები
ადამიანის შეგრძნება და განწყობილება ბევრადაა დამოკიდებული მისი კბილების მდგომარეობაზე. მოხუციც კი, თუ მას მაგარი, ჯანსაღი და თეთრი კბილები აქვს, თავს მხნედ და ახალგაზრდულად გრძნობს. დღეს უამრავი კბილის პასტა არსებობს, მაგრამ…
ადამიანის შეგრძნება და განწყობილება ბევრადაა დამოკიდებული მისი კბილების მდგომარეობაზე. მოხუციც კი, თუ მას მაგარი, ჯანსაღი და თეთრი კბილები აქვს, თავს მხნედ და ახალგაზრდულად გრძნობს. დღეს უამრავი კბილის პასტა არსებობს, მაგრამ…
მარილი ადამიანის რაციონის უმთავრესი კომპონენტია, რომელიც ორგანიზმს ნატრიუმისა და ქლორის იონებით ამარაგებს. ამ იონების გარეშე წარმოუდგენელია კუჭის წვენის მთავარი შემადგენლის – ტუტეებისა და მარილმჟავას – წარმოქმნა. აუცილებელია უჯრედების ნორმალური მუშაობისა…
ახალგაზრდობის გახანგრძლივებასთან დაკავშირებით დაკავშირებით, მეცნიერებმა საინტერესო გამოკვლევა ჩაატარეს. ამ გამოკვლევების მიხედვით, ადამიანს (მისი ცხოვრების წესიდან გამომდინარე) შეუძლია, ახალგაზრდობა გაიხანგრძლივოს. თუ სპორტს აქტიურად მისდევთ ეს იმას ნიშნავს, რომ კვირაში სამჯერ, მინიმუმ…
ადამიანის ტვინი საკვებიდან მიღებული მთელი ენერგიის მხოლოდ ოც პროცენტს მოიხმარს. გონებრივი მუშაობის დროს, ყველაზე დიდი ჯაფა სწორედ ტვინს ადგება. ამიტომ, აუცილებელია ნებისმიერმა ჩვენგანმა ვიცოდეთ, რომელი სახის საკვები უნდა მივაწოდოთ ტვინს…
ნივთიერებათა ცვლა ადამიანის ორგანიზმის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი და ძირითადი ფუნქციაა. მისი დარღვევა ბევრი დაავადების მიზეზი ხდება. მოწესრიგებული ნივთიერებათა ცვლა კი ცხიმების დაგროვებას უშლის ხელს. საკვები ნივთიერებათა ცვლას აჩქარებს. მოხმარებული საკვები ნივთიერებების…
არსებობს რამდენიმე მიზეზი, რის გამოც ნამდვილად ღირს კარტოფილის ხშირად ჭამა – კერძოდ, ის არ ასუქებს. 100 გრამი მოხარშული კარტოფილი დაახლოებით 80-85 კილოკალორიას შეიცავს ანუ, უფრო ნაკლებს, ვიდრე იმავე რაოდენობის ბრინჯი,…
როგორც მეცნიერები ამტკიცებენ, კვირაში 1,5-2 ლ ლუდი სასარგებლოა. ლუდი აჩქარებს ორგანიზმში ნივთიერებათა ცვლას, აახალგაზრდავებს უჯრედებს. გერონტოლოგებს მიაჩნიათ, რომ დღეში 1-2 ჭიქა ლუდი აფერხებს ორგანიზმის დაბერებას. იაპონელმა მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ ლუდი…
იმუნიტეტი შეიძლება გაიძლიეროთ ფიტოსაშუალებებითაც: შეურიეთ ერთმანეთს 3-3 ს/კ მარწყვა-ბალახი, თავშავა და 1 ს/კ აბზინდა. 1 ს/კ ნარევს დაასხით 1 ჩ/ჭ მდუღარე წყალი, დაახურეთ და 15 წუთი გააჩერეთ წყლის ორთქლზე. გადმოდგით და…
პაროდონტის დაავადებები დღეისათვის ყველაზე გავრცელებულია სტომატოლოგიურ დაავადებებს შორის. დასაწყისისთვის, კარგი იქნება განვმარტოთ რა არის პაროდონტი – ესაა კბილის ირგვლივი ქსოვილების კომპლექსი. ისევე როგორც ყველა დაავადებას, პაროდონტის დაავადებებსაც აქვს გარკვეული სიმპტომები. ერთერთი…
არასწორი ან არასაკმარისი ხეხვის გამო პირის ღრუში დარჩენილი საჭმლის ნარჩენები, ხშირად გროვდება კბილის ყელთან ან კბილებს შორის. დროთა განმავლობაში ეს ნარჩენები რბილ ნადებად ანუ კბილის ბალთად გადაიქცევა. როგორც ხელსაყრელ გარემოში,…