ტკბილი წიწაკა სისხლძარღვებს ამაგრებს

ტკბილი წიწაკა – ეს არაჩვეულებრივი პოლივიტამინების პრეპარატი თვითონ ბუნებამ შექმნა. საკვებში მისი მეტ-ნაკლებად რეგულარული გამოყენება ხელს უწყობს თმის ძირებისა და ფრჩხილების გამაგრებას, მოზარდებში – ფერისმჭამელების გაქრობას. გაციების დროს გამოიყენება, როგორც…

რა საფრთხეს გვიქმნის საკვებში არსებული ქიმიური დანამატები

დღეისთვის საკვები პროდუქტების წარმოებაში უხვად არის გამოყენებული საკვები დანამატები. ესენია: ფერის მიმცემი, კონსერვანტები, შაქრის შემცველები, სტაბილიზატორები, გემოსა და სუნის გამაძლიერებლები, მოცულობის გამზრდელები და ასე შემდეგ. თითოეულის ზემოქმედება ადამიანის ჯანმრთელობაზე ჯერჯერობით არ…

რა მივირთვათ გაზაფხულზე

გაზაფხულზე კარგია, რომ მივირთვათ დღეში 50 გრამი შოკოლადი, ორი ციტრუსი, ორი ვაშლი, ორი ბანანი და ორი კივი. გაზაფხულზე მთავარი საკვები შოკოლადია, თანაც, მწარე და არა თეთრი ან რძის. ის საგრძნობლად…

როგორ შევივსოთ ორგანიზმში რკინის ნაკლებობა

ორგანიზმისთვის რკინა მნიშვნელოვანი და აუცილებელი ლითონია. ის შედის ბევრი ფერმენტის შემადგენლობაში, რომელთა წყალობითაც ნორმალურად მიმდინარეობს ნივთიერებათა ცვლა. ამ მიკროელემენტების დაახლოებით 60 პროცენტი არის ჰემოგლობინში, დანარჩენ პროცენტს კი, ადამიანის ორგანიზმი ინახავს…

საკვები და ჩვენ

ორგანიზმში ყველა სასიცოცხლო პროცესის მიმდინარეობა უშუალოდ არის დამოკიდებული საკვებზე, რომელსაც სიცოცხლის პირველივე დღეებიდან ვიღებთ და კვების რეჟიმზე. ყველა ცოცხალი ორგანიზმი განუწყვეტლივ ხარჯავს მასში მოხვედრილ საკვებ ნივთიერებებს. მათი მნიშვნელოვანი ნაწილი სხეულში…

დანაწევრებული კვება და არათავსებადი პროდუქტები

დანაწევრებული კვების ღირსებებზე დღეს ბევრს საუბრობენ, თუმცა ამ თეორიას მომხრეებთან ერთად მოწინააღმდეგეებიც არ აკლია. მაინც რას გულისხმობს დანაწევრებული კვება, რატომ არის ის ასე აქტუალური, რას ნიშნავს არათავსებადი პროდუქტები? ცოტა რამ…

როგორ შევუხამოთ კვების დროს პროდუქტები

საკვები პროდუქტების ურთიერთშეთავსების პრობლემებს მსოფლიოს თვალსაჩინო მეცნიერთა მრავალი ნაშრომი მიეძღვნა. ამ მხრივ საინტერესო გამოკვლევები ჩაატარა დოქტორმა ჰერბერტ შელტონმა. მან შექმნა მეცნიერება კვების შესახებ, რომელსაც უწოდა “ორთოტროფია”, სადაც ნათლად ჩამოაყალიბა საკვები…

როგორ მოვიქცეთ საკვებით მოწამვლისას?

ყველაზე მეტად გავრცელებულია საკვებით – ძველი პროდუქტებით, უხარისხო სასმლით, შხამასოკოთი – მოწამვლა. შედეგები სხვადასხვაგვარი შეიძლება იყოს, მსუბუქი დისკომფორტით დაწყებული, ინვალიდობითა და სიკვდილით დამთავრებული (უპირატესად – ბოტულიზმისა და მეთილის სპირტით მოწამვლის…

ბოსტნეულის წვენების დალევა ბევრ დაავადებას კურნავს

გაზაფხულზე წვენების მიღება ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელია. ხილის წვენი წმენდს ორგანიზმს, გამოაქვს წიდები და შხამები, ავსებს აუცილებელი ნივთიერებებით, კერძოდ, ამინომჟავებით, ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით, რომლებიც გაზაფხულის დადგომასთან ერთად აუცილებელია ჩვენი ჯანმრთელობისთვის. ოღონდ,…

დაბალკალორიული ყვავილოვანი კომბოსტო

ყვავილოვანი კომბოსტო მდიდარია კალიუმით, კალციუმით, მაგნიუმით, რკინით, თუთიით, სპილენძით, მანგანუმით, ფტორით, კაროტინებით, C, K, B1, B2, B6 ვიტამინებით, ადვილად ასათვისებელი ცილებით. საკმარისია, 50 გრამი ყვავილოვანი კომბოსტო მიირთვათ, რომ უზრუნველყოფილი ხართ…