საშიშია თუ არა ქართული სუნელები

ნიუ-იორკის ჯანდაცვის დეპარტამენტი,  საკუთარ მოქალაქეებს აფრთხილებს, რომ საქართველოში ნაყიდი, ან საქართველოდან აშშ-ში გაგზავნილ სანელებლებში ტყვიის საგანგაშოდ მაღალი შემცველობა აღმოაჩინა. აღნიშნული სანელებლებია: ყვითელი ყვავილი ან ზაფრანა; სვანური მარილი; ხმელი სუნელი ან…

ჭამეთ უმი ბოსტნეული და სვით მწვანე ჩაი

მწვანე ჩაი მდიდარია ნივთიერებებით, რომლებიც აახლებს ადამიანის სისხლძარღვთა კედლების უჯრედებს, ხელს უშლის ადრეული სტადიის სიმსივნეების ზრდის პროცესს. ყოველდღიურად ორი ჭიქა მწვანე ჩაის დალევა კუჭისა და ღვიძლის კიბოს განვითარებისგან დაგიცავთ. ასევე,…

ზაფხულის მოსვლამდე

ზამთარში ორგანიზმი იფიტება, რადგან ნაზამთრალი სურსათი კვებით ღირებულებას კარგავს. ახალი ხილისა და ბოსტნეულის შემოსვლამდე დიეტოლოგები შემდეგ პროდუქტებს გვირჩევენ: კარტოფილი მაღალი კვებითი და სამკურნალო ღირებულებით გამოირჩევა. შეიცავს კალიუმის მარილებს და გამოიყენება…

მარცვლეული არტერიულ წნევას აქვეითებს

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ საღი მარცვლეულის მოხმარება მამაკაცებში მაღალ არტერიულ წნევას აქვეითებს. გამოკვლევის შედეგად, რომელშიც 40-დან 75 წლამდე ასაკის 31684 მაღალწნევიანი მამაკაცი მონაწილეობდა (სიმსივნე, ინსულტი და გულ-სისხლძარღვთა დაავადება გათვალისწინებული არ ყოფილა),…

უზმოზე ხილი კანს ასუფთავებს

ადამიანის ორგანიზმი ძილში დამოუკიდებლად იწმინდება და განვლილი დღის განმავლობაში დაგროვილი მავნე ნივთიერებებისგან თავისუფლდება. ამ პროცესს კანის სიჯანსაღისთვის უდიდესი მნიშვნელობა აქვს, რადგან ტოქსინები და ორგანიზმის მიერ გადამუშავებული ნივთიერებები შეიძლება აკნესა და…

კუჭში სიმძიმის შეგრძნებას კივი მოგიხსნით

კივს შეუძლია, დააკმაყოფილოს ორგანიზმის ოცდაოთხსაათიანი მოთხოვნილება C ვიტამინზე. ის იმდენივე ვიტამინს შეიცავს, რამდენსაც დაახლოებით, სამი ფორთოხალი და იმდენ უჯრედისს, რამდენსაც ნახევარი ან ერთი ცალი მოზრდილი გრეიპფრუტი. კივი შეიცავს ბანანზე მეტ…

მანგო მსხვილი ნაწლავისა და სარძევე ჯირკვლების კიბოს წინააღმდეგ

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ მანგოს მსხვილი ნაწლავისა და სარძევე ჯირკვლის კიბოს უჯრედების წინააღმდეგ შეუძლია ბრძოლა. მიუხედავად იმისა, რომ მანგოს არა აქვს მოცვისა და ბროწეულის მსგავსი ანტიოქსიდანტური თვისებები (მანგოში 4-5-ჯერ ნაკლები ანტიოქსიდანტია),…

ვაშლის მაგიური ძალა

ამ ხილის მაგიურ ძალაზე არაერთი ზღაპარი და ლეგენდა მოგვითხრობს. დიეტოლოგები მას საუკეთესო სამკურნალო ხილად თვლიან. ვაშლის შემცველი უჯრედისები და პექტინები აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას, კალციუმი არეგულირებს თირკმლების მუშაობას, რკინა წარმოქმნის სისხლს,…

გამაახალგაზრდავებელი ხილი

ცნობილია, რომ ვაშლი შეიცავს ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას: ხილის მჟავებს, შაქარს, უჯრედისს. ყველა ეს კომპონენტი ჰარმონიულად ერწყმის ერთმანეთს. გარდა ამისა, ვაშლში არის ჰექტინი – ნივთიერება, რომელიც დაბლა სწევს ქოლესტერინს, ახერხებს სისხლში…

რატომ უნდა ვჭამოთ ფაფები

მთელი მსოფლიოს დიეტოლოგები ერთხმად ირწმუნებიან, რომ ადამიანის რაციონში აუცილებლად ყოველდღიურად უნდა იყოს ჩართული ფაფა, განსაკუთრებით შვრიის. როგორც აღმოჩნდა, შვრიის ფაფა დადებითად მოქმედებს როგორც ბავშვების, ისე უფროსების ჯანმრთელობაზე. ფინელმა მკვლევრებმა დაადგინეს,…