ყვავილოვანი კომბოსტო – მკურნალი

როგორც წესი, ყვავილოვანი კომბოსტო ერთ–ერთი ყველაზე ძვირფასი ბოსტნეულია. მასში არის ბევრი ცილა, ფოსფორი, კალციუმი, მაგნიუმი, რკინა, ვიტამინები C, PP, B1, B2, B3. ის ადვილად შეითვისება ორგანიზმის მიერ, რაც დიეტურ კვებაში…

იმუნოდეფიციტის და სტრესის დროს მიირთვით ყველი და მაწონი

სტრესების და ეკოლოგიური კატასტროფების საუკუნეში სრულფასოვანი და ჯანსაღი საკვების პრობლემა განსაკუთრებულ მნიშვნელობას იძენს. როგორც გამოკვლევებმა გვიჩვენა, კვების ხასიათი ბევრად განსაზღვრავს ადამიანის ფიზიკურ, ფსიქოლოგიურ და ემოციურ მდგომარეობას. ამავე დროს, მთავარია საკვების…

ვაშლი სიცოცხლეს ახანგრძლივებს

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ვაშლს სიცოცხლის გახანგრძლივება შეუძლია. ეს აღმოჩენა ამ ხილის მოყვარულ მწერებზე დაკვირვების შემდეგ გააკეთეს. მწერებს ადამიანის მსგავსი უამრავი გენი აქვთ. ექსპერიმენტის მიმდინარეობისას ზოგიერთ მწერს მეცნიერები ჩვეულებრივ საკვებს აძლევდნენ,…

სასარგებლოა თუ არა გაყინული პროდუქტები?

სწრაფად გაყინული ბოსტნეული კვებითი ღირებულებებითა და წყალში ხსნადი ვიტამინების შემცველობით ახალს არ ჩამოუვარდება. გაყინვის პროცესში უმთავრესად მხოლოდ C ვიტამინის შემცველობა იკლებს, ისიც უმნიშვნელოდ.ძალზე მნიშვნელოვანია გაყინული პროდუქტის გალღობის პროცესი. გაყინული ხილი…

როგორი უნდა იყოს შემოდგომის რაციონი

შემოდგომაზე ორგანიზმში გარდაქმნა იწყება – სიცივეებისთვის ემზადება. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ მას სპეციალური დიეტა სჭირდება, რომლის დახმარებითაც ბევრ უსიამოვნებას აარიდებს თავს – რესპირატორულ, კუჭის, ფილტვებისა და გულის დაავადებებს. ამასთან,…

ბოსტნეული თქვენი ჯანმრთელობის სამსახურში

გთავაზობთ წინაპრების მიერ ნაცად მეთოდებს სხვადასხვა სნეულების სამკურნალოდ. ჭვავის პური ჯანმრთელ ადამიანებსაც კი ძალას მატებს. იგი არც ძალიან რბილი და არც ძალიან ხმელი არ უნდა მიირთვათ, რათა კუჭს არ ავნოთ….

ანანასის წვენი ორგანიზმს აახალგაზრდავებს

ახალგამოწურული წვენები რომ გაცილებით გემრიელი და სასარგებლოა, ვიდრე კონცენტრატებით მომზადებული, ყველამ იცის. უპირატესობა მიანიჭო ნატურალურ წვენს, ნიშნავს, ამოირჩიო ნატურალური წამალი კონსერვანტებისა და საღებაავების გარეშე. ბევრ ხილისა თუ ბოსტნეულის წვენს მართლაც…

რომელი პროდუქტები იჭმევა ერთად და რომელი – არა?

კულინარია დაახლოებით ისეთივე მეცნიერებაა, როგორც ფარმაცია, განსხვავება მხოლოდ ისაა, რომ წამლის დამზადებას სპეციალისტს ვანდობთ, აი საჭმლის მომზადებისას და მასში ინგრედიენტების შერევისას კი მხოლოდ საკუთარი თავის იმედი გვაქვს. გარდა ამისა, ქიმისაა…

ვაშლი და პომიდორი ფილტვების სამსახურში

ბრონქული ასთმითა და ფილტვების სხვა პათოლოგიით დაავადებული 2,5 ათასი კაცის გამოკვლევის შედეგად ბრიტანელი მეცნიერები იმ დასკვნამდე მივიდნენ, რომ ვაშლი და პომიდორი აუმჯობესებს ფილტვების მუშაობას და ამცირებს ქოშინს. მეცნიერებმა შეისწავლეს ურთიერთკავშირი…

მწვანე წიწაკის წვენი ჯანმრთელობის სამსახურში

მწვანე წიწაკის წვენი მდიდარია სილიციუმით, რომელიც აუცილებელია ფრჩხილებისა და თმისთვის. მას დიდი სარგებლობის მოტანა შეუძლია თმის ცხიმოვანი ჯირკვლებისა და ცრემლის სადინარებისთვის. წიწაკისა და სტაფილოს წვენების ნარევი (1:4, 1:2) კანს ლაქებისგან…