სასარგებლო რჩევები

ორგანული მჟავები

ორგანული მჟავებიორგანულ მჟავებს განეკუთვნება ლიმონის, რძის, ვაშლის, ღვინის, სალიცილის და ზოგიერთი სხვა მჟავა. ისინი ქმნიან ნაწლავის ჯანსაღ მიკროფლორას.

ლიმონის მჟავით მდიდარია შავი მოცხარი და ჟოლო. თავისუფალი სილიცილის მჟავა ჟოლოს ოფლმდენ თვისებას სძენს, ამასთან, ამცირებს სხეულის ტემპერატურას.

შტოში და წითელი მოცვი შეიცავს ბენზოლის მჟავას მნიშვნელოვან რაოდენობას. ეს ბუნებრივი კონსერვანტია, ამიტომ დიდხანს არ ფუჭდება.

სასურველია, ზრდასრულმა ადამიანმა ყოველდღე საკვებიდან მიიღოს 2 გრამი თავისუფალი მჟავები.

ორგანული მჟავების და მცენარეული უჯრედისის უკმარისობა საკვებში ისეთი დაავადებების მიზეზია, რომლებსაც ადრე ასაკის მომატებას აბრალებდნენ.