ჩაის სოკოს ანტიბაქტერიული თვისებები
ჩაის სოკოს მაგარი (დაახლოებით ათი დღის ან უფრო მეტი ხნის) ნაყენი ძლიერი ანტიბაქტერიული მოქმედებით გამოირჩევა და განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ინფიცირებული ჭრილობებისა და კანის ჩირქოვანი დაავადებების მკურნალობისას. ცნობილია, რომ კანის ჩირქოვან ინფექციებს სხვადასხვა მავნე მიკროორგანიზმი (სტაფილოკოკი, სტრეპტოკოკი) იწვევს, რომლებიც ბუნებაში ფართოდ არის გავრცელებული.
მიკროორგანიზმები უხვად მოიპოვება ჯანმრთელი ადამიანის კანზეც. განსაზღვრულ პირობებში (ნაკაწრი და ნაჩხვლეტი ჭრილობა, მწერის ნაკბენი, ბასრი იარაღით კანის გაჭრა-დაზიანება, თუნდაც მიკროტრავმა) მათ უნარი შესწევთ გამოიწვიონ ჩირქოვანი დაავადება.
ფართო სპექტრის ანტიბაქტერიული მოქმედების წყალობით ჩაის სოკოს ნაყენს შეუძლია როგორც მცირე ზომის ჩირქგროვების, ასევე დაინფიცირებული ჭრილობების მკურნალობა. დადგენილია, რომ მიკროორგანიზმებს პრაქტიკულად არ შეუძლიათ ამ ნაყენთან ადაპტირება, რის გამოც მათი ვირულენტობა ქვეითდება.
ინფექციამ უკან რომ დაიხიოს, საკმარისია სულ სამი-ოთხი პროცედურა (ნაყენი გამოიყენება სავლების, ტამპონების, საფენების და სხვა სახით).